RKS Praha-Zbraslav

Datum: 15.3.2024 Autor článku: Vašek

Zpět na hlavní stranu


Jak to bylo dřív...

Radiokomunikační stanice Praha-Zbraslav byla, ať už při jízdě po Strakonické, či například při pohledu z hradeb Vyšehradu, nepřehlédnutelným objektem vedle televizního vysílače Cukrák. Vysílač byl výjimečný tím, že se skládal ze tří vertikálních stožárů typu UNIPOL. Každý stožár měl při své patě malou betonovou boudičku, ve které se pravděpodobně nacházelo výkonové vysílací zařízení. V poslední době vysílač využívalo Country rádio, kde byl rozhlas vysílán na frekvenci 1062 kHz (vlnová délka přibližně 282 m) s výkonem 10 kW. Příjem byl v okolí Prahy velmi čistý, a i přes to, že byl lehce „znečištěn“ jakýmsi nízkofrekvenčním bzučením, což mimochodem na SV AM vysílání není tolik výjimkou, zvuk byl díky dobrému modulátoru velmi kvalitní. Tento modulátor byl mimochodem po ukončení vysílání ze Zbraslavi převezen a namontován do Liblic, kde nahradil původní, čímž byl denní příjem z tohoto vysílače značně zlepšen.

vysilac vysilac2
Když ještě vysílač stál...

vysilac_lampa
Areál byl osvětlený zářivkovými svítidly

vysilac1
Při západu slunce některé pohledy stály za fotku

Vypnutí vysílače

K ukončení vysílání došlo 31.10. v 10 hodin. Poslední vysílaná písnička byla Prodavač od Michala Tučného. Žádné slavnostní ukončení, jako například při odstavení Liblic (2021) se nekonalo a po skončení písničky byl vysílač vypnut. Bohužel ukončení vysílání nebylo dopředu oznámeno. V pásmu, na kterém vysílal se od té doby dá naladit, ač slabě a v noci (prostorová vlna šířená odrazem od atmosféry) zahraniční (pravděpodobně Turecký?) rozhlas.

Příjem Country rádia v okrese Praha-západ

Oznámení o přesunu rozhlasu na vysílač Liblice

Oznámení o brzkém ukončení vysílání

Příjem z všech provozních SV vysílačlů v létě 2023. Je mezi nimi i RKS Zbraslav.

Definitivní konec

Po ukončení vysílání ještě dlouho trvalo, než se začalo něco dít. Čekali jsme demolici nejdéle v následujícím měsíci, ale nakonec se to protáhlo na dlouhé 4 měsíce a 6.3. 2024 byl teprve stržen. První věž šla k zemi v 9 hodin dopoledne, druhá v poledne a třetí v 15 hodin. Odstřel pomocí trhavin nebyl uskutečněn, tudíž vysílač byl jen „položen“ pomocí přerušení nosných lan. Pád byl řízený jako při demolici většiny vysílačů. To znamená, že bylo zařízeno, aby se přibližně v polovině zlomil a oba segmenty spadly rovnoběžně do areálu RKS. Takhle se postupovalo u všech tří věží.

Stav po demolici

areal areal2 areal1
Vzhled areálu po demolici

konstrukce konstrukce1
Zbytky konstrukce

cedulka nosny_bod nosny_bod1
Zbytky bodů pro uchycení nosných lan a bezpečnostní cedulka.

zakladna_stozaru
Základ stožáru

zaklad_boudy
Základ zbourané betonové boudičky u paty jednoho stožáru. Vedle se válí kryt od krabice pro neonové varovné osvětlení.

trafostanice
Napájecí trafa pro vysílač. I po stržení stožárů stále pod napětím.

Veškeré konstrukce uvedené na tomto webu jsou poskytovány bez záruky funkčnosti a mají pouze
informativní charakter, nejedná se o návod. Autoři neručí za případné újmy způsobené
v důsledku konstrukce, či užívání jakýchkoli zařízení uvedených na těchto stránkách.